Historie

De Vermaning Krommenie is het kerkje van de Doopsgezinde gemeente in het meest noorderlijke dorp van de Zaanstreek en heet van oudsher Vermaning. Dit grotendeels houten kerkje staat aan de Noorderhoofdstraat en is beschikbaar voor openbare en besloten gelegenheden.

Op het eerste gezicht is de Vermaning aan de buitenzijde niet direct als kerk herkenbaar maar als pakhuis. Dat is niet zo gek, omdat doopsgezinden van de overheid geen kerken mochten bouwen die van de weg af herkenbaar waren. De Vermaning is gebouwd door meestertimmerman Claes Gerritz Onderwater ter vervanging van een ouder “Vermaanhuys” dat in 1702 door brand was verwoest. Met hulp van omringende Doopsgezinde Gemeenten kon het nieuwe gebouw op 17 mei 1703 worden ingewijd.

Het voor het grootste gedeelte houten gebouw vergt veel onderhoud en de laatste renovatie vindt in 2001 plaats als het interieur zoveel mogelijk in

oorspronkelijke kleuren wordt teruggebracht. Tussen 1959 en 1963 heeft er een grote restauratie plaatsgevonden waarbij in de kerkenkamer (consistoriekamer) een antieke tegelschouw is geplaatst.

In 1827 komt het eerste orgel in de Vermaning die drie jaar later wordt voorzien van een Teves-front dat er nu nog steeds staat. Het orgel is eind jaren ’70 vervangen en klinkt prachtig in het akoestisch fraaie gebouw met hoog plafond.

Het zand op de houten vloer is al ruim 300 jaar kenmerkend voor dit sfeervolle kerkje.

een unieke locatie t Noorderhuys Krommenie